Bugün birey olarak yerleşik hayat düzeninde yaşamış olduğumuz alanlar olan evlerin, iş yerlerinin, parkların, yolların, spor alanlarının ya da diğer sosyal tesislerin bakımına ve temizliğine büyük önem vermekteyiz. Çünkü bu alanlar bir nevi o şehrin ya da ilçenin vitrinidir ve dışarıdan nasıl göründüğü, o bölgede yaşayan insanlarca ya da o şehre ziyarete gelmiş diğer insanlarca nasıl göründüğü ya da algılandığı çok önemlidir.
Fakat içinde yaşadığımız alanlar bunlarla sınırlı değildir. Örneğin mezarlıklar da içinde bulunduğumuz çevrenin bir parçasıdır.
Önemli günlerde bayramlarda ya da ölüm yıl dönümlerinde buraları ziyaret eder vefat etmiş yakınlarımıza dua ederiz. Her ne kadar diğer alanlar gibi sık kullanılmasa da ya da çok göz önünde olmasa da gene de mezarlıkların bakım ve temizliği önemlidir. Şehir merkezlerinde ya da büyük şehirlerin mezarlıklarında bu durumdan söz edemeyiz. Orda belediyeler gerekli hassasiyeti göstermektedir. Fakat bazı ilçelerde, kasabalarda veya köylerde bu durumdan söz edemeyiz. Özellikle de Bismil ilçemizde bunu somut olarak görmekteyiz. Çoğu mezarlıkların bakımsız olduğu görülmektedir. Bu bölgelerdeki mezarlıkların bakımsızlıktan taşlarının döküldüğü, otların neredeyse insan boyu kadar olduğu, mezarların yerlerinin belirsizleştiği, tahrip edildiği görülmektedir. Buradan hareketle bu haberi yazmaya karar verdim.
Neler Yapabiliriz peki ?
Bu konuda belediyelere ve özelikle mahalle muhtarlarına önemli rol düşmektedir.
1. Mahalle muhtarlıkları bakımsız kalan mezarlarının yeniden bakımı ve temizliği için bağlı oldukları belediyelerle iletişim halinde olmalıdır.
2. Belediyeler bu konuda mahalle muhtarlıklarına gerekli maddi desteği sağlamalıdır.
3. Belediyelerde bu iş için belli bir ekip oluşturulmalı.
4. Belediyelerce oluşturulan bakım ve temizlik ekipleri haftanın belirli günlerinde bu iş için görevlendirmeli.
5. Belediyelerce yayınlanan yerel gazetelerde ya da dergilerde bu iş için kurulan ekibin haberlerine yer verilmeli.
6. Mezarlık sahiplerinin de mezarlıklarını daha sık ziyaret etmeleri teşvik edilmeli.
7. O bölgelerde yaşayan yerel halk ve şehir dışında yaşayan fakat orada vefat etmiş yakınlarının kabri olan insanlardabir bilinç oluşturulmalı. Bu konuda yerel yönetimler, muhtarlıklar, medya ve halk üzerinde güçlü bir bilinç oluşturulduğunda ve gerekli imkanlar sağlandığında mezarlıklarımız eski güzel görünümüne geri dönecektir.
Özellikle Bismil Medya olarak bu konu üzerinde hassasiyetle duracağımızı belirtip mezar sahiplerinin de bu konuda ellerini taşın altına koyup sorumluluk bilinci ile hareket edeceklerini umuyoruz. Geçmişine ait değerine sahip çıkamayan bir topluluk geleceğine de fazla bir şey bırakamaz anlayışı ile geçmişlerimize rahmet diliyoruz.